Suszone owoce - czy warto po nie sięgnąć?

Niektórym osobom suszone owoce kojarzyć mogą się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia. Czy jednak warto sięgać po nie częściej? Ten znany składnik może zaskoczyć niejedną osobę, zarówno jeśli chodzi o wykorzystanie w kuchni, jak i posiadane wartości odżywcze. W tym artykule dowiesz się, dlaczego suszone owoce powinny częściej gościć na twoim stole!

Nie tylko kompot z suszonych owoców

Jakie dania można przyrządzić przy użyciu suszonych owoców? Wielu osobom jako pierwszy na myśl przyjdzie kompot z suszu, czyli nieodłączny elementem świąt w niektórych domach. Ten klasyczny napój może osłodzić zimowe wieczory i wprawić całą rodzinę w niepowtarzalny nastrój. O czym warto pamiętać podczas jego przyrządzania?

Po pierwsze, nie należy napełniać garnka w całości. Suszone owoce pęcznieją podczas gotowania, więc zwiększą znacznie swoją objętość, co może spowodować wylanie się kompotu. Po drugie, używać powinniśmy głównie suszonych, a nie wędzonych składników. Jeśli przesadzimy z ilością tych drugich, to zdominują one smak wywaru.

Suszone owoce świetnie sprawdzają się również w roli dodatków do wytrawnych dań, szczególnie mięs. Mowa tu nie tylko o schabie faszerowanym śliwką, ale również rzadziej spotykanych przepisach. Niech za przykład posłużą szaszłyki drobiowe z suszoną morelą doprawione rozmarynem. To idealny wybór na letniego grilla, podczas którego możesz zaskoczyć znajomych tym połączeniem smaków! Pamiętaj jednak o odpowiednim wyważeniu proporcji, aby słodycz moreli nie grała w daniu głównej roli. 

Kuchnia Bliskiego Wschodu obfituje w suszone owoce, a przy tym oferuje wiele znakomitych przepisów i inspiracji. Prostym dodatkiem lub przekąską jest sałatka z kaszy kuskus. Wystarczy dodać do niej suszone morele, granat, miętę i orzeszki pinii, a później dokończyć potrawę przy pomocy ulubionego sosu na bazie ziół i oliwy. Tak przygotowana sałatka świetnie sprawdzi się w akompaniamencie dań z grilla i innych przysmaków.

Jeśli poszukujesz odpowiednich składników, to suszone owoce w dużym wyborze znaleźć można w sklepach sieci Kaufland, których oferta dostępna jest na stronie kaufland.pl.

Suszone owoce, czyli zdrowa przekąska

Suszone owoce mogą pełnić nie tylko rolę składnika wielu dań, ale również pysznej i zdrowej przekąski. Stanowią idealny wybór dla każdej osoby, która chciałaby ograniczyć spożycie słodyczy, takich jak batoniki lub cukierki.

Jakie przewagi mają suszone owoce nad innymi słodkościami? Są one źródłem między innymi:

  • Witaminy C - w szczególności suszone jabłka posiadają dużą dawkę tej poprawiającej odporność witaminy.
  • Witaminy A, poprawiającej wygląd skóry. Na uwagę wśród jej źródeł zasługują suszone morele.
  • Błonnika pokarmowego, w który obfitują suszone śliwki. Pomogą one w pozbyciu się zaparć i zapewnią uczucie sytości.
  • Salicylany, czyli substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwzakrzepowym. Obecna jest np. w daktylach.

Podczas przerwy w pracy lub podczas wieczoru przed telewizorem warto czasem sięgnąć po suszone owoce, zamiast chipsów lub cukierków. Włączenie ich do diety może przynieść pozytywne skutki dla naszego organizmu, a także pomóc w ograniczeniu spożycia cukru. Spróbuj kilku przepisów z ich wykorzystaniem, a być może staną się stałym elementem Twojej spiżarni!

Materiał partnera zewnętrznego

Redakcja

structum.com.pl

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Zobacz również