Ekstrakt pierzgi pszczelej

Pierzga pszczela jest produktem wytwarzanym przez pszczoły, jednak o wiele mniej znanym niż miód czy wosk. Nie znaczy to, że nie ma ona żadnych wartości odżywczych i że należy o niej całkowicie zapomnieć. Wręcz przeciwnie.

Pierzga pszczela – kolejny prezent od natury dla człowieka

W skład pierzgi pszczelej wchodzi pyłek kwiatowy, miód oraz wydzielina z gruczołów ślinowych pszczół. Ten mało smakowity opis kryje w sobie olbrzymie bogactwo, przede wszystkim mądrości tych owadów i ich przystosowania się do codziennej egzystencji, ponieważ pierzga nie tylko jest dla nich źródłem pożywienia, ale także dzięki odpowiednim składnikom i procesom, które są przeprowadzane we wnętrzu ula, pierzga pszczela jest także zabezpieczona przed zepsuciem, co daje możliwość korzystania z niej przez długi czas.

Dla człowieka pierzga ma większe i bardziej mu potrzebne właściwości niż popularny pyłek kwiatowy. Choć skład obu tych produktów jest podobny, to różni je ilość poszczególnych pierwiastków, ze szczególnym uwzględnieniem tych zawartych w pierzdze, posiadających największą wartość dla organizmu ludzkiego.

Pierzga jest prawdziwym ewenementem, jeśli chodzi o zawartość w niej dobroczynnych elementów, takich jak magnez, żelazo, nikiel, cynk, selen, miedź, chrom, witaminy (A, witaminy z grupy B, K, PP, E, D,K), a także stanowi doskonałe źródło potasu, wapnia, sodu, czy też siarki.

Podobnie jak miód, pierzga pszczela wpływa pozytywnie na odporność organizmu, zwiększając ją oraz wzmacniając układ odpornościowy do walki z wirusami, szczególnie w okresie wzmożonych zachorowań. Jest także uznaną odtrutką, jeśli występują problemy z wątrobą, efektywnie pomaga jej regenerację oraz wydalanie z niej szkodliwych substancji. Poprawia również działanie układu pokarmowego, wzmacnia i uszczelnia także naczynia krwionośne, jest więc polecana osobom z takimi chorobami, jak choroby serca, miażdżyca, czy nadciśnienie.

Pierzga – stosowanie

Pierzga pszczela jest produktem rzadziej występującym w sklepie, niż miód czy pyłek pszczeli, jednak są miejsca, gdzie można ją dostać. Z uwagi na trudność podczas jej pozyskiwania (100 gramów pierzgi to koszt około 30 zł) można się nieco zniechęcić już na wstępie proponowaną ceną, jednak warto zainwestować w swoje zdrowie, szczególnie jeśli trapią nas wcześniej wspomniane choroby, bądź jesteśmy zmęczeni, apatyczni i nie mamy chęci na podjęcie trudów dnia codziennego. Pierzga może być również stosowana u dzieci. Nie można jej przedawkować, choć z uwagi na koszt słoiczka, warto brać zalecane dawki, by produkt starczył na dłużej. Jest dostępna w sklepach internetowych lub sklepach ze zdrową żywnością.

Najlepszą opcją do spożycia jest ekstrakt z pierzgi pszczelej rozpuszczonej w wodzie, pity na czczo codziennie rano. Można używać go też w okresach wzmożonego wysiłku lub w okresach jesienno-zimowych w celu uniknięcia przeziębienia jako dodatek do herbaty, bądź nawet do płatków lub zupy mlecznej.

Szukasz oryginalnego ekstraktu z pierzgi pszczelej ? Sprawdź ofertę sklepu internetowego domiuroda.pl >>

Pierzga pszczela – dla kogo nie jest dobrym rozwiązaniem

Istnieje spora grupa ludzi, dla których produkty pszczele są niewskazane i również oni nie mogą skorzystać z dobroczynnego działania pierzgi, ponieważ, podobnie jak miód, czy wosk pszczeli, również jest ona produktem wywołującym reakcje alergiczne. Dla osób, które nie mają tego typu problemów (nawet alergików uczulonych na inne produkty), pierzga pszczela jest bezpieczna i może być stosowana według indywidualnego zapotrzebowania. Z pewnością stanie się ona stałym bywalcem apteczek lub szafek z codzienną porcją zdrowia, jeśli ktoś już raz pozna jej dobroczynny wpływ na organizm.

Redakcja

structum.com.pl

Zobacz również