Sezon grillowy trwa, wątroba woła o pomoc!

Wakacje są idealnym momentem do spędzania czasu na świeżym powietrzu, sprzyja temu piękna, słoneczna pogoda. Miłośnicy grillowania tylko czekają, by móc odpalić grilla w ogrodzie i spotkać się z bliskimi. Potrawy z grilla, choć są zdrowsze niż te z patelni, zwykle są tłuste i często obficie przyprawiane. Popijamy je alkoholem, który jest niebezpieczny dla wątroby, a w połączeniu z ciężkostrawnymi potrawami z grilla stanowi dla niej nie lada wyzwanie. Nie musimy rezygnować z wyczekiwanego sezonu grillowego, pamiętajmy jednak o naszej wątrobie.

Często zapominamy o tym, że niezdrowe jedzenie w dużych ilościach negatywnie wpływa na naszą wątrobę. Dlatego warto zwracać uwagę na to, co jemy na grillu i w jakich ilościach. Pomyślmy, aby zastąpić tłuste żeberka np. grillowanymi warzywami. Świetnie smakują, są zdrowe i wspomagają pracę wątroby. Ponadto alkohol, który towarzyszy grillowaniu również negatywnie wpływa na ten narząd i niszczy komórki wątroby. A jak pokazują wyniki Ogólnopolskiego Testu Wątroby, statystyczny Polak wypija średnio ponad 2 kufle piwa tygodniowo.

Jak podkreśla Elżbieta Lange, psychodietetyk, ekspert kampanii „Szczęśliwa wątroba, szczęśliwy Ty”: Najważniejszy jest sposób grillowania, ilość i jakość spożywanych produktów. Przejadanie się i dostarczanie do żołądka zbyt dużej ilości pożywienia, utrudnia wątrobie wyprodukowanie odpowiedniej ilości żółci, potrzebnej do strawienia pokarmu. Zamiast żeberek, karkówki i kiełbasy przygotujmy na grilla wołowinę, kurczaka, indyka, ryby, a także warzywa i owoce. Zdrowsze są te mięsa, które zawierają mniejszą ilość tłuszczu.

Potrawy z grilla

Niewłaściwym sposobem grillowania, jest ponadto opiekanie mięsa czy kiełbasy bezpośrednio w płomieniu. Ilość szkodliwych związków, rośnie wraz z ilością tłuszczu skapującego z żywności do ognia, a część z nich osadza się na przygotowywanym pokarmie. Wcześniejsze zamarynowanie mięs z dodatkiem oliwy, octu winnego i czosnku będzie działało korzystnie na naszą wątrobę. Warto doprawić marynaty ziołami: rozmarynem, bazylią, miętą, szałwią, majerankiem i oregano. Należy również przygotowywać małe kawałki mięsa i nie przetrzymywać go na ruszcie. Im krócej pieczemy, tym zdrowiej dla naszej wątroby”.

Spędzając czas na świeżym powietrzu, spędzajmy go aktywnie, bo aktualnie aż 76,2% Polaków poświęca mniej niż 3 godziny tygodniowo na aktywność fizyczną. Warto pograć w piłkę nożną czy badmintona. Sezon grillowy wcale nie musi być ciężki dla wątroby, nie rezygnujmy z przyjemności.

Stłuszczenie, marskość czy alkoholowe uszkodzenie wątroby – to tylko niektóre z jej chorób, mające przyczynę m.in. w złym odżywianiu i nawykach. Regularne spożywanie tłustych, ciężkostrawnych potraw oraz długotrwałe spożywanie alkoholu, może prowadzić do uszkodzeń tego narządu, co przekłada się na funkcjonowanie całego organizmu. Wątroba sama się regeneruje, warto jednak pamiętać, że nie jest niezniszczalna. Dlatego pamiętajmy o niej również w czasie wakacji.

Źródło:newsrm.tv

Redakcja

structum.com.pl

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Zobacz również