Jak upiec pyszne ciasto? Sprawdzone porady

Wiele osób należy do tak zwanych łasuchów i uwielbia objadać się pysznymi rzeczami. Niestety wielu z nas kocha też słodycze, które w dużej ilości mogą odbić się nieco na naszej wadze. W obecnych czasach mamy już na całe szczęście dostęp do różnych zdrowych zamienników żywieniowych, które sprawiają, że przepisy na ciasta możemy nieco udoskonalić i zrobić je po naszemu.

Dobre masło do ciasta

Zamiast używania niezdrowych margaryn, które bardzo często posiadają konserwanty, możemy dodać masło, dzięki któremu nasz krem do ciasta będzie smakował dużo szlachetniej. Tego typu proste zmiany odbiją się nie tylko na jakości pieczonych przez nas ciast, ale i na naszej kondycji i zdrowiu. 

Sposoby na pyszne ciasto

Sposobów na upieczenie pysznego ciasta jest wiele. Oczywiście tutaj warto przyznać rację, że ciężko upiec coś tak pysznego, jak robiły to nasze babcie. Miały one tajemne receptury i duży talent w rękach, dzięki czemu wszystko co wyszło z piekarnika, smakowało wyjątkowo. Babcie i mamy nie miały dostępu do Internetu, gdzie dobre przepisy na ciasta są obecnie wszech dostępne, i jedyną opcją porady, było wyjście do sąsiadki czy innych znajomych. Wtedy można było się wymienić ciekawymi spostrzeżeniami na temat pieczenia i być może zdobyć od znajomej tajniki na upieczenie czegoś pysznego. Trzeba również przyznać, że z gotowaniem i pieczeniem jest tak samo jak z każdym innym zajęciem i pracą. Im częściej to robimy, tym większej wprawy dostajemy i nasze doświadczenie w tej materii rośnie. 

ciasto-tort-galaretkowy

Dobrej jakości jajka na ciasto

Jednym z kolejnych sekretów, aby ciasto wyszło pyszne i zachwycała się nim cała rodzina, jest dodanie do niego wiejskich jajek. Chyba każdy widzi różnicę pomiędzy jajkami od kur z wolnego wybiegu, a tymi najtańszymi ze sklepu, które mają dziwny kolor. Mieszkając na wsi i posiadają swoje kury mamy naprawdę duży priorytet i nasze ciasta będą dzięki tym jajkom dużo lepsze. W miastach również bez problemu można dostać jajka, na których opakowaniu jest nadrukowane, że pochodzą one od kur, które swobodnie biegają po łące. Dobrej jakości jajko dodaje również niesamowitego koloru każdemu z ciast. Jest ono lepiej wyrośnięte i bardziej żółte, od tego, które jest pieczone na zwykłych jajkach. 

Pozostałe sekrety ciast

Sekretem pieczenia może być jeszcze mnóstwo innych detali, jak temperatura pieczenia, odpowiedni piec i kuchenka, czy warunki w jakich pieczemy. Z ciasta bardzo często może wyjść nam tak zwany zakalec, czyli moment w którym ciasta opada i nie jest wyrośnięte. Winą tego typu sytuacji są najczęściej źle dobrane składniki bądź złe warunki, w których musiało się piec ciasto.
Babcie zawsze zabraniały nam biegać koło kuchenek, gdy ciasto było na początkowym etapie pieczenia. Podobno każdy mocniejszy krok wpływa na to, że ciasto może opaść i nie uda się go już uratować. Jak więc widać, by upiec dobre ciasta nie musimy być wielkimi specjalistami. Wystarczy nam tylko dobry przepis, świetnej jakości jajka i odrobina chęci.

Redakcja

structum.com.pl

Zobacz również