7 klasycznych potraw z kuchni greckiej

Kuchnia grecka nie jest w Polsce tak popularna jak na przykład kuchnia włoska. Ale nawet kuchnia grecka ma swój smak, jak powiedziałby Robert Makłowicz (nasz ulubiony koneser dobrego jedzenia, dobrego życia i dobrego jedzenia). To emblematyczne dania, których warto spróbować w oryginalnej formie. Od czego zacząć swoją kulinarną podróż? Zamieściliśmy przepisy i najpopularniejsze greckie dania!

Kuchnia grecka jest lekka, pyszna i uzależniająca. Jest pełna smaku i aromatów. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie niezależnie od budżetu czy preferencji. Możesz skosztować grillowanej ośmiornicy lub owoców morza, albo zamówić proste souvlaki za około 4-5 euro z Mythos. Świeżo wyciskane soki z pomarańczy i orzeźwiające lemoniady, uniwersalny sos Tzatziki, domowe frytki (wielu właścicieli tawern robi frytki od podstaw, więc nie używa mrożonek). To tylko niewielki przedsmak wielkiej uczty, która czeka nas w przyszłości.

Oto lista klasycznych greckich dań i dodatków. Te dania najlepiej smakują w lokalnej kawiarni lub tawernie. Kali oreksi!

Olej - płynna kuchnia grecka

Oliwa (z oliwek) jest podstawą w kuchni greckiej. Nie ma kuchni greckiej bez oliwy. Grecy kochają oliwę. Zaprzyjaźniona Greczynka powiedziała kiedyś, że miska pełna horiatiki potrzebuje co najmniej jednej dużej szklanki oliwy. Ale nie zaszkodzi, jeśli dodamy jej trochę więcej. Powinniśmy spożywać jak najwięcej oleju i oliwy z oliwek. Jest ona świetna do zmniejszania objawów stresu, takich jak ból żołądka, a także jej korzyści zdrowotne. Zanim odwiedziliśmy Grecję, kupowaliśmy oliwę z supermarketu (lub cokolwiek innego, co było dostępne). Po kilku wyjazdach do Grecji, teraz kupujemy olej w Polsce w greckim sklepie, który sprzedaje olej "z natury". Nie da się porównać oliwy produkowanej przez małych greckich producentów z oliwek włoskich (podobno tłoczonych w dużych ilościach z oliwek tunezyjskich), hiszpańskich czy jakiejkolwiek innej do oliwy z oliwy greckiej.

Grecy są oddani oliwie i wykorzystują ją na wiele sposobów. Oliwa stosowana jest w kosmetykach takich jak mydła w kostce, preparaty do włosów i ciała. Greczynki zalecają wcieranie we włosy oliwy z oliwek przed umyciem ich szamponem. W greckich sklepach dostępnych jest wiele kosmetyków na bazie oliwy. Warto jednak sprawdzić ich skład. Świetnym wyborem jest Macrovita, grecka marka, która wykorzystuje lokalną oliwę do produkcji naturalnych kosmetyków.

Horiatiki - prosta kuchnia grecka

Horiatiki to obowiązkowa pozycja w każdej greckiej tawernie. To proste danie składa się z pomidorów, ogórków i cebuli, a także oliwek, sera feta i oliwy z oliwek. Horiatiki to nie "sałatka grecka", która jest polskim daniem wykorzystującym sałatę lodową.

Horiatiki to greckie danie, które zamawiamy w każdej greckiej tawernie. Dzieje się tak dlatego, że uwielbiamy świeże warzywa i oliwę z oliwek. Poza tym wszędzie smakuje tak samo. Niestety, nie udało nam się jeszcze znaleźć polskiej restauracji, która serwuje danie trzymające się oryginalnej receptury. Restauracje, które serwują "sałatkę grecką" z serem feta, sałatą lodową i solą powinny mieć swoje własne piekło. Jak Grecy przygotowują i podają horiatiki?

Oryginalny przepis na horiatiki

Pomidory, zmielone cukinie (kto by "szklarniował" ogórki w greckim kraju? Pomidory, zielona papryka i cebula (najczęściej czerwona), wszystko to kroimy na duże, nieregularne kawałki. Do miseczki wkłada się kilka ciemnych oliwek, z pestką. Na wierzch dodaje się plasterek sera feta. Na wierzchu posypuje się oregano. Horiatiki jest już gotowe! Oliwa z oliwek również musi być podana. Kelner kładzie ją na stole razem z potrawą, aby każdy gość mógł z niej skorzystać wedle uznania.

Tydzień Grecki w Lidlu! Co możesz kupić? Sprawdź na https://sledzpromocje.pl/a/numj,tydzien-grecki-w-lidlu-co-mozesz-kupic

Greckie Frappe

Frappe to oryginalny grecki przepis na mrożoną kawę. Został on stworzony przez Greka pod koniec lat 50-tych. Frappe przygotowuje się zazwyczaj z kawy rozpuszczalnej lub na bazie espresso. Inne składniki to zimna woda, zimne mleko i cukier. Kawę można przygotować za pomocą shakera lub zwykłego spieniacza do mleka. Do podawania Frappe używa się wysokiej szklanki.

Choć przepis na frappe jest prosty, to delektowanie się nim w Polsce jest prawie niemożliwe. Frappe z Green Coffee Nero jest chyba najbliższe w smaku, ale cena może odstraszać. Frappe w Grecji występuje ze szklanką zimnej wody i ciasteczkiem za około 2 euro. Polska sieć policzy wam około 15 zł za frappe, które nie zawiera żadnych "bajerów" typu woda czy ciasteczka. To trochę drogo, mogę powiedzieć.

Kuchnia grecka

Jogurt grecki z miodem - greckie śniadanie

Typowe greckie śniadanie to jogurt z miodem. Niektórzy uważają, że Grecy nie jedzą śniadań i ograniczają się do filiżanki lub dwóch kawy i papierosa. Niektórzy twierdzą, że Grecy nie jedzą śniadań. Wszystko zależy od Greka. Chłodny jogurt z owocami to zdrowa i orzeźwiająca opcja do śniadania na ciepło. Jak przygotować greckie śniadanie?

Oryginalny przepis na greckie śniadanie

Porcja jogurtu, łyżka miodu tymiankowego, garść świeżych (np. soczystych brzoskwiń), lub suszonych owoców (pyszne, figi), orzechów i migdałów, opcjonalnie szczypta cynamonu. Filiżanka mocnej, aromatycznej kawy z 2-3 domowymi ciasteczkami. No i masz!!!

Moussaka - Klasyka greckiego jedzenia.

Moussaka, greckie danie, które jest proste i niezbyt skomplikowane, jest wykonane z warzyw i mielonej wołowiny. Następnie jest zanurzana w sosie beszamelowym. Moussaka dostępna jest w każdej greckiej tawernie. Oryginalna, którą podaje się w Grecji, ma charakterystyczny smak i aromat cynamonu.

Choć może się wydawać, że moussaka to ciężka praca, przez większość czasu mięso i sos pomidorowy bulgoczą na patelni lub zapiekanka piecze się w piekarniku. Polecamy stronę internetową Akisa Petretzikisa, gdzie można znaleźć przepis na autentyczną grecką moussakę. Moussaka przygotowana z przepisu Akisa smakuje dokładnie tak samo jak w greckiej tawernie. Moussaka to pyszne danie, którym można się delektować na wyspie Kos. Można ją znaleźć w Arap Taverna w Tureckiej Dzielnicy Miasta Kos lub Limnionas w Kefalos.

Pastitsio

Pastitsio to danie, które wygląda podobnie do moussaki w tym, że wykorzystuje sos mięsno-pomidorowy i beszamel. Pastitsio zawiera również makaron, a nie warzywa. W naszej kuchni robimy to danie co najmniej raz w miesiącu, ale nie będziemy o nim słówkować. Przepis na Pastitsio z Akisy jest naszym ulubionym.

Gyros grecki

Gyros to grecki street food, który składa się z mięsa z sosem tzatziki i świeżymi warzywami, a także frytek w chlebie pita. Jest to pyszne, sycące i niedrogie danie. Szybka przekąska na długą podróż? Gyros w picie to idealny wybór. Weź go do ręki i już jesteś w drodze! To danie również należy do kategorii kulinarnych pewniaków. Z nieapetycznym gyrosem zetknęliśmy się jedynie podczas wycieczki po mieście Rodos. Jaśnie pan, wielki amator gyrosa, tak polubił tę grecką przekąskę, że nauczył się robić chlebki pita. Czy może być lepsza rekomendacja niż ta? Mythos to idealny akompaniament do gyrosa. Jest to lekkie greckie piwo podawane w wielu miejscach w oszronionych kubkach.

W kuchni greckiej jest coś więcej niż ten prosty wpis. Dalej mamy faszerowanego pomidora i paprykę (gemista), faszerowane roladki z kapusty z liśćmi winogron (dolmadakia), szpinak (spanakopitakia), ciasto pomarańczowe (portokalopita )...). Nie można się pomylić z pysznym jedzeniem na greckich wakacjach!

Redakcja

structum.com.pl

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Zobacz również