Wyposażenie gastronomii – w co warto zainwestować?

​Dobre narzędzia to podstawa każdego działania – nie ulega to wątpliwości. Prawda ta dotyczy wielu dziedzin życia i w zasadzie można ją utożsamiać z każdą branżą – także gastronomiczną. Odpowiednie wyposażenie gastronomii może nie tylko usprawnić pracę zatrudnionych w danym lokalu osób, ale także pozytywnie wpłynąć na jakość lub wygląd serwowanych potraw. Czym jednak kierować się przy wyborze wyposażenia? Sprawdźmy, co jest absolutnym must-have lokalu gastronomicznego i na jakie sprzęty i akcesoria warto zwrócić uwagę.

Co rozumiemy przez wyposażenie gastronomii?

Przede wszystkim należy mieć tutaj na uwadze odpowiednie sztućce dla pracowników kuchni, w tym dobrej jakości noże kuchenne. To od ich jakości zależy tempo lub komfort pracy z żywnością. Warto zadbać także o te akcesoria kuchenne, które stanowią spore udogodnienie – jak podstawki pod garnki czy pojemniki na sztućce, ułatwiające ich bezpieczne i wygodne przechowywanie. W przypadku oferowania własnych wypieków konieczne jest zadbanie o takie akcesoria, jak papier do pieczenia czy papilotki do muffinek, które pozwolą na sprawne przygotowywanie wypieków.

W przypadku sprzedaży żywności na wynos zasadny będzie także taki sprzęt gastronomiczny, jak zgrzewarka do opakowań, czy też odcinacz do folii oraz etykiety i naklejki do pakowania. W obecnych czasach konieczne jest także zadbanie o środki ochrony osobistej, takie jak rękawiczki nitrylowe, winylowe, lateksowe lub foliowe, a także przyłbice lub maski na twarz. Należy też zadbać o bezpieczeństwo lokalu gastronomicznego, a zwłaszcza jego części kuchennej, wyposażając ją w sprawną gaśnicę. Wbrew pozorom także i ona stanowi istotny element wyposażenia pomieszczeń kuchennych w lokalach oferujących usługi gastronomiczne.

Jakie wyposażenie lokalu gastronomicznego wybrać?

Odpowiedź brzmi: to zależy. Przede wszystkim czynnikiem, wpływającym na wybór odpowiedniego wyposażenia, jest zakres naszej działalności gastronomicznej oraz skala, na jaką działamy. Im większy lokal, tym więcej wybranych akcesoriów będzie trzeba zamówić – zakładając, że dyspensery do serwetek pojawią się na każdym stole, a osoby pracujące w kuchni będą mieć swobodny dostęp do profesjonalnych noży kuchennych, a nie dzielić się jednym zestawem.

Jeżeli oprócz rozmaitych dań zamierzamy serwować także napoje – również alkoholowe – konieczne może być takie wyposażenie gastronomii, jak akcesoria barmańskie. Wśród nich wyróżnić należy między innymi akcesoria do drinków i napojów, czy też akcesoria do herbat. Warto o odpowiednim wyposażeniu myśleć już podczas projektowania wyglądu lokalu, ponieważ pozwala to na odpowiednie dostosowanie przestrzeni roboczej oraz urządzeń sanitarnych.

Gdzie kupić wyposażenie gastronomii?

Planując wyposażenie lokalu gastronomicznego w odpowiedni sprzęt i akcesoria, wiele osób decyduje się na wyprawę do marketów. Nie jest to najlepszy pomysł – oferta tego typu sklepów jest z reguły niewielka i ograniczona do kilku producentów, lub nawet zaledwie jednego. Dobrym pomysłem może być wyprawa do hurtowni, jednak najlepszy rozwiązaniem jest sprawdzenie oferty hurtowni online, takiej jak ta https://unipack.pl/sklep/wyposazenie-gastronomii/. Tego typu miejsca nierzadko oferują szeroki wybór akcesoriów i sprzętów, a klient nie musi wychodzić z domu i tracić czasu na dojazd.

Dodatkową zaletą internetowych hurtowni jest bardzo często cena produktów, o wiele niższa niż u stacjonarnej konkurencji. Warto mieć także świadomość tego, że w tego typu miejscach o wiele łatwiej skompletować w pełni wyposażenie gastronomii, które będzie nam potrzebne na co dzień. Oznacza to zaledwie jedne zakupy, zamiast kilku wypraw do różnych sklepów, co wpływa na oszczędność czasu oraz ewentualnych kosztów dojazdu.

Artykuł partnera

Redakcja

structum.com.pl

Zobacz również